Vermoeidheid-volwassenen

Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheidsklachten kunnen ontstaan door belasting van de lever en bijnieren, bijvoorbeeld door een verkeerd voedingspatroon, stress en ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer. Als gevolg hiervan gaat de lever (“batterij”) minder efficiënt bewegen en kan dan minder energie leveren (CVS, ME, burnout). Onze bijnieren zullen proberen dit te compenseren, maar kunnen dit ook niet oneindig volhouden (burn-out). Als gevolg van een minder effeciënte functie van de lever kunnen afvalstoffen in het lichaam slechter verwerkt worden. Dit belast de andere ontgiftingsorganen (nieren en darmen) weer. Afvalstoffen zorgen voor allerlei spier- en gewrichtsklachten (fibromyalgie). Een osteopaat zal in zo’n geval de balans in het zenuwstelsel proberen te herstellen en de mobiliteit van de vliezen rondom de lever en nieren/bijnieren en darmen corrigeren. Hierdoor herstelt het lichaam zich beter en krijgt de betreffende persoon meer energie. Tevens wordt er aandacht besteed aan voedingspatroon en stressmanagement indien noodzakelijk. Een slecht slaappatroon is natuurlijk ook een reden voor vermoeidheid. Kijk hieronder bij slaapproblemen om meer hierover te lezen.

Slaapproblemen

Slaapproblemen kennen meerdere oorzaken. Te denken valt hierbij aan blokkades van nek- en schedelgewrichten, stress, verkeerd voedingspatroon, medicijngebruik, jetlag, werken in ploegendienst en dergelijke. Door deze oorzaken wordt het lichaam ontregeld en raakt uit balans. Een osteopaat lost de oorzakelijke blokkades op, waardoor de balans herstelt en de slaapproblemen verdwijnen. Zoals genoemd kunnen de slaapproblemen ook ontstaan door stress, een verkeerd voedingspatroon en medicijngebruik bijvoorbeeld. Hierdoor worden bepaalde stoffen, die het natuurlijke dag- en nachtritme in stand houden, niet goed opgenomen of aangemaakt door het lichaam. De tekorten die hierdoor ontstaan kunnen ook slaapproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan de stoffen als tryptofaan en melatonine. In zulke gevallen zal er ook ondersteunend gewerkt kunnen worden met voedingssupplementen.

Concentratiestoornissen

Iemand die vermoeid is en/of de juiste voedingsstoffen onvoldoende verwerkt of opneemt krijgt als gevolg hiervan mogelijk ook concentratiestoornissen. Concentratie heeft ook te maken met verstoorde hersenwerking. Door de doorbloeding naar de hersenen te optimaliseren en de beweeglijkheid van de vliezen om de hersenen heen te verbeteren kan de concentratie verbeteren.

» Terug naar overzicht

Benieuwd naar hoe ik je kan helpen?

In de afgelopen 15 jaar heb ik al vele duizenden patiënten geholpen in hun zoektocht naar gezondheid. Wil je ook geholpen worden? Maak hieronder online een afspraak.

Afspraak maken